Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-ze-smietana

Kruche ciasto ze śmietaną

Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 kg

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) mąki
200 g zimnego masła
torebka cukru waniliowego
250 ml (ćwierć litra) gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub stół kuchenny. Dodajemy szczyptę soli.
Masło kroimy w małe kawałki, rozkładamy na mące, po czym dużym nożem zaczynamy siekać mąkę wraz z masłem, aż zaczną się tworzyć drobne grudki (jak kruszonka). Dodajemy cukier waniliowy i siekamy dalej. Kiedy masło zacznie łączyć się z mąką, dodajemy po trochu śmietanę i zagniatamy na jednolite, dość sztywne ciasto.
Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii, spłaszczamy na gruby krążek i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024