Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-pieczony-z-estragonem

Kurczak pieczony z estragonem

Nowoczesna wersja popularnej francuskiej potrawy. Świeży estragon doskonale pasuje do kurczaczego mięska, a porto i śmietanka uszlachetniają sos.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak o wadze do półtora kg
2 pęczki świeżego estragonu
2 szalotki
4 ząbki czosnku
2 łyżki miękkiego masła
50 ml porto
150 ml kremowej śmietanki
250 g pomidorków koktajlowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy resztki piórek i nadmiar tłuszczu. Rękoma luzujemy skórę na piersiach. Kurczaka solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron oraz w środku.
Estragon myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków. 1/3 estragonu wpychamy pod skórę kurczaka.
Szalotki i czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pól, po czym wkładamy do wnętrza kurczaka, wraz z kolejną 1/3 estragonu. Wkładamy kurczaka do brytfanny i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut, co jakiś czas polewając powstającym sosem, a raz porto.
Wyjmujemy brytfannę z pieca, a potem kurczaka z brytfanny. Z sosu zdejmujemy łyżką tłuszcz, po czym przelewamy sos przez sitko do garnuszka. Dolewamy śmietankę i gotujemy chwilę, aż sos trochę się zredukuje, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos z powrotem do brytfanny, wkładamy kurczaka i wsypujemy umyte pomidorki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Kurczaka kroimy na porcje, układamy na ogrzanym półmisku, otaczamy pomidorkami i posypujemy resztą estragonu. Sos podajemy osobno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024