Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/La-tapenade-klasyczna-wersja

La tapenade - klasyczna wersja

Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka solonych kaparów
30 g filecików anchois
200 g najlepszych czarnych oliwek (najlepiej prowansalskich)
50 g tuńczyka w oleju
czosnek
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Kapary płuczemy starannie z soli i wkładamy do miski z zimną wodą na godzinę. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę. Odsolone kapary osuszamy. Fileciki anchois odsączamy z oleju na ręczniku papierowym Oliwki pozbawiamy pestek. Do malaksera lub blendera wrzucamy oliwki, kapary i anchois. Dodajemy tuńczyka, osączonego z oleju, mały ząbek czosnku i 2 łyżki soku z cytryny. Miksujemy na bardzo gładką masę, dodając w trakcie 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024