Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lody-kawowe

Lody kawowe

Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
150 ml świeżo zaparzonej kawy
3 łyżki mielonej kawy
100 g Golden Syrup
300 ml kremowej śmietanki
300 ml pełnotłustego mleka
6 żółtek
100 g cukru

Opis przyrządzania:
Do rondelka wlewamy kawę, dosypujemy mieloną kawę i dodajemy Golden Syrup. Zawartość rondelka gotujemy na średnim ogniu, aż jej objętość zmniejszy się o jakieś dwie trzecie. Uwaga: nie przypalić! Dolewamy śmietankę i mleko, zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy z ognia. W sporej misce miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Wolno dolewamy miksturę kawową, cały czas mieszając. Przelewamy całość z powrotem do rondla i ostrożnie podgrzewamy przez dwie-trzy minuty, aż trochę zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia na dwie godziny, po czym chłodzimy. Wlewamy masę kawową do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie lody powinny być zamrożone na jakieś dwa centymetry od brzegu. Miksujemy całość starannie na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze dwa razy, w odstępach mniej więcej półgodzinnych – masa za każdym razem będzie gęstsza i zimniejsza, jednym słowem coraz bardziej do lodów podobna. Kiedy już nam się znudzi to wyjmowanie i miksowanie, wstawiamy miskę do zamrażalnika na tak długo, aż lody będą zupełnie zamrożone. Wyjmujemy lody z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024