Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-ziolami-w-ciescie-francuskim

Łosoś z ziołami w cieście francuskim

Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
filet z łososia bez skóry o wadze 3/4 kg (mniej więcej)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowanego w prostokąty)
czerwona papryczka chili
2 pęczki natki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
kilka gałązek świeżego estragonu
jedno-dwa jajka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rybę - a powinien to być dość gruby i długi filet, o kształcie zbliżonym do prostokąta ciasta francuskiego (w razie czego trochę go przycinamy to tu, to tam) - myjemy i przeglądamy starannie pod kątem ewentualnie pozostałych ości, które (jeśli na nie natrafimy) usuwamy pęsetką. Łososia solimy i - pardon pieprzymy ze wszystkich stron i hojnie.
Rozwijamy jeden z prostokątów ciasta bezpośrednio na blachę - gdybyśmy zawijali rybę w ciasto na przykład na stole, niechybnie by się nam rozleciała przy przenoszeniu na blachę.
Chili myjemy, pozbawiamy ogonka i nasion, siekamy.
Wszystkie zioła myjemy i osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z papryczką.
Rybę kładziemy na cieście i przykrywamy warstwą ziół.
Jajko (lub jajka) roztrzepujemy. Pędzelkiem smarujemy brzeg ciasta. Na wierzch kładziemy drugi prostokąt ciasta i zalepiamy brzegi, ewentualnie przyciskając je widelcem - w ten sposób nie tylko dociśniemy brzegi, ale i zrobimy ładny wzorek.
Na wierzchu wycinamy nożem ze 2 otworki (żeby para miała jak uchodzić) i smarujemy całą powierzchnię resztą jajka.
Wstawiamy rybę do piekarnika na co najmniej pół godziny - ciasto powinno być ciemnozłote.
Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z pica i odstawiamy na kwadrans.
Kroimy łososia wraz z ciastem na porcje i podajemy - najładniej zanieść całe ciasto na stół (na drewnianej desce) i pokroić przy gościach.
Podajemy z rozmaitymi zielonymi dodatkami i sosem holenderskim.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024