Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mak-wigilijny-lub-nadzienie-do-makowca

Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca)

Tradycyjny deser wigilijny, przynajmniej u mnie w domu. Nie łamańce z makiem, nie kluski z tymże, ale sam mak, jakby wydłubany z makowca, uformowany w zgrabny kopczyk, z powbijanymi weń migdałami. Starsze Dziecko tak to lubi, że nawet nie trzeba go zaganiać do kręcenia maku przez maszynkę, sam przypomina, że już najwyższy czas!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6-10 lub na jeden duży makowiec

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300g maku
200g cukru pudru
2-3 łyżki płynnego miodu
2 czubate łyżki masła
cukier waniliowy
kilka łyżek słodkiej śmietanki (kremówki)
2 szczodre łyżki koniaku lub brandy
trochę smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
garść rodzynków (lub rodzynek)

Opis przyrządzania:
Mak wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem tak, by woda sięgała dobrze ponad poziom maku. Przykrywamy i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia wykładamy mak na duże gęste sito i zostawiamy do ocieknięcia na kilka godzin.
Osączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Dodajemy cukier i miód (najpierw 2 łyżki, potem może nieco więcej) i dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy mak i smażymy na niezbyt wielkim ogniu, cały czas mieszając (w przepisie mojej Mamusi napisane jest "pilnie mieszając").
Dodajemy cukier waniliowy, dolewamy śmietankę i koniak, dobrze mieszamy.
Na końcu dodajemy siekaną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Jeżeli chcemy podać mak sam, jako wigilijny deser, wkładamy go do ładnej miski (najładniej wygląda w szklanej na nóżce), formujemy w kopczyk i ozdabiamy połówkami obranych migdałów, powbijanymi na sztorc. Jeśli chcemy uzyskać tradycyjne "łamańce z makiem", zamiast migdałów wbijamy w mak prostokątne kruche ciasteczka.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024