Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-po-marokansku

Marchewka po marokańsku

Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 marchewek średniej wielkości
masło
2 łyżki brązowego cukru
125 ml (pół szklanki) wywaru warzywnego
sok z połowy cytryny
2 laski cynamonu
cynamon mielony
pieprz cayenne

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy i starannie płuczemy. Kroimy w słupki o długości 5 cm. Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy marchewkę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy wywar warzywny. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 laski cynamonu, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i łyżeczkę pieprzu cayenne. Solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy marchewkę pod przykryciem przez 10 minut, aż będzie miękka. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024