Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mufinki-z-malinami

Mufinki z malinami

Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
175 g mąki
łyżeczka (szczodra) proszku do pieczenia
100 g cukru
pół łyżeczki mielonego imbiru
150 ml kwaśnej śmietany
jajko
75 g masła
175 g świeżych malin
cukier puder do oprószenia

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do mufinek - taką na 6 sporych ciastek - smarujemy lekko masłem i ewentualnie wykładamy papierowymi foremkami do mufinek, ale nie jest to konieczne. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodając szczyptę soli. Dosypujemy cukier i imbir, mieszamy. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z jajkiem i wlewamy do mąki. Masło roztapiamy na małym ogniu i dolewamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy stanowczo, lecz delikatnie łyżką - ciasta na mufinki nie ucieramy, gdyż zrobi się gumowate. Trzeba tylko wszystko wymieszać i starczy. Dodajemy maliny i łączymy je delikatnie z ciastem. Rozdzielamy ciasto między przygotowane foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy mniej więcej 25 minut, aż mufinki urosną i będą apetycznie ciemnozłote. Zostawiamy ciastka w foremkach na 10 minut, po czym wyjmujemy je i czekamy, aż z gorących staną się ciepłe. Zgodnie z polskimi upodobaniami możemy posypać mufinki cukrem pudrem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024