Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-podstawowe

Naleśniki podstawowe

Prosty przepis na cienkie, smaczne naleśniki, wraz z instrukcją smażenia (dla potrzebujących).

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
110 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
50 g masła

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy szczyptę soli. W środku kopczyka mąki robimy dołek i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Podczas miksowania dolewamy stopniowo mleko i 75 ml wody. Zeskrobujemy z brzegów miski resztki mąki i miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy na patelni. 2 łyżki płynnego masła wlewamy do ciasta, a resztę przelewamy do miseczki - będzie nam potrzebne do smarowania patelni. Patelnię do naleśników lub inną teflonową o średnicy około 18 cm smarujemy masłem (np. zwiniętym kawałkiem papieru kuchennego). Smażymy pierwszy, próbny naleśnik: na gorącą, nasmarowaną patelnię wylewamy chochelką trochę ciasta i - obracając patelnią - rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Ciasto powinno rozlać się cienką warstwą - jeśli ciasta było za mało, dolewamy odrobinę w puste miejsce; jeśli ciasta było za dużo, przechylamy patelnię i zlewamy nadmiar ciasta do miski. Generalnie: trzeba działać szybko, bo ciasto ścina się natychmiast po zetknięciu z gorącą patelnią. Jednak nawet dla niewprawnych "naleśnikarzy" już po kilku mniej udanych naleśnikach cały proces stanie się jasny i oczywisty. Kiedy ciasto pokryje całą powierzchnię patelni, stawiamy patelnię z powrotem na średnim ogniu i smażymy, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni, wierzch zbieleje, a spód zacznie się rumienić. Nie ma potrzeby smażyć naleśnika z drugiej strony, chyba, że ktoś bardzo chce - wówczas łopatką lub szerokim nożem przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażony naleśnik wyrzucamy na talerz. Smażymy dalej, aż zużyjemy całe ciasto. Każdy usmażony naleśnik wyrzucamy na stos poprzednich. Kiedy naleśniki wystygną, przykrywamy plastikową folią. Przechowujemy w chłodzie. Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem. Uwaga: jesli smażyliśmy naleśniki tylko z jednej strony, nadzienie rozsmarowujemy po zarumienionej stronie.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024