Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orientalna-zupa-z-krewetkami

Orientalna zupa z krewetkami

Lekka i mile pachnąca imbirem zupa z warzyw i krewetek. Klasyczny fast food w zdrowej wersji.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) wywaru z warzyw lub kurczaka
kawałek korzenia świeżego imbiru
2 łyżki wytrawnego sherry
200 g mieszanki warzyw (plasterki marchewki
mini kukurydza
groszek zwykły lub w strączkach
plasterki pora
plasterki selera naciowego
kiełki sojowe
fasolka itp)
12 dużych surowych krewetek
garść świeżej kolendry
sos sojowy

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Krewetki obieramy z pancerzyków i główek. Do garnka wlewamy wywar i sherry, dodajemy imbir i zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wrzucamy warzywa (jeśli używamy kiełki, to wrzucamy je na samym końcu) i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Dodajemy obrane krewetki i gotujemy 3-4 minuty, aż będą różowe. Zupę wlewamy do 2 miseczek, posypujemy listkami kolendry i podajemy z sosem sojowym, żeby można sobie było zupę doprawić do smaku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024