Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Paczuszki-z-kalafiora

Pączuszki z kalafiora

Bardzo oryginalne koktajlowe pogryzki z kalafiora ze śródziemnomorskimi dodatkami. Zarówno warzywa, jak i ciasto przyrządzamy wcześniej, zaś smażymy pączuszki tuż przed podaniem - najlepsze są naprawdę prosto z patelni.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mąki
10 g świeżych drożdży
mały kalafiorek
4 fileciki anchois
2 pomidory
10 czarnych oliwek
łyżka siekanego szczypiorku
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w 200 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, dodajemy do mąki. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą w dość rzadkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny.
Odcinamy grubą łodygę i liście z kalafiora, starannie płuczemy. Wkładamy kalafior do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy 3 minuty. Odsączamy kalafior na sicie, a gdy wystygnie, dzielimy go na różyczki.
Anchois drobno siekamy.
Pomidory myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, zaś miąższ drobno siekamy.
Z oliwek wyjmujemy pestki, siekamy.
Mieszamy kalafior, anchois, pomidory, oliwki i szczypiorek.
Rozgrzewamy olej we frytownicy lub głębokiej patelni do 180 stopni (kostka chleba wrzucona do oleju powinna zrumienić się w ciągu 15 sekund).
Każdą różyczkę kalafiora nadziewamy na wykałaczkę. Zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na złoto, po czym osączamy na papierze kuchennym.
Resztę warzyw (resztki kalafiora, pomidorów i oliwek) wrzucamy do reszty ciasta, mieszamy. Łyżeczką kładziemy małe porcje ciasta na olej i smażymy na złoto. Również osączamy na papierze kuchennym i natychmiast podajemy razem z kalafiorkami na wykałaczkach.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024