Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-marakui

Pasta z marakui

Egzotyczna i luksusowa w smaku, za to prosta w wykonaniu masa owocowa z cytryn i marakui. Używamy do rozmaitych deserów lub po prostu smarujemy nią grzanki z białego chleba.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 2 szklanki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 dojrzałych (pomarszczonych) owoców marakui
2 cytryny
3 jajka
125 g masła
200 g cukru

Opis przyrządzania:
Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy widelcem na gładką masę. Do żaroodpornej miski wkładamy masło, cukier, dolewamy sok z marakui i z cytryny. Stawiamy miskę na rondelku z wrzącą wodą tak, by nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy masę na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą i masa będzie gładka. Kilka łyżek masy wlewamy do jajek, mieszamy i przelewamy z powrotem do miski. Gotujemy dalej na parze, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy by pasta przestygła. Zimną przekładamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024