Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Perliczka-pieczona-z-jablkami

Perliczka pieczona z jabłkami

Perliczka ma doskonałe mięso - chudsze, niż kurczak, ciemniejsze, o lekkim, interesującym posmaku dziczyzny (choć w naszych czasach perliczki się hoduje). Najsmaczniejsze są właśnie jesienią, szczególnie z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przepisie perliczkę pieczemy z ćwiartkami jabłek, ale gruszki, śliwki i owoce pigwy też doskonale się sprawdzają.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
perliczka
2 szalotki
kilka łyżek twarożku homogenizowanego
gałka muszkatołowa
4 duże jabłka
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Perliczkę myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek piórek. Solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz.
Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką naszą perliczkę.
Kładziemy perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny.
W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w ćwiartki, wycinając gniazda nasienne. Nie obieramy.
Teraz smarujemy perliczkę miodem i okładamy ją jabłkami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody.
Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuwamy mięso w udku i obserwujemy wypływający sos - jeśli jest różowy, trzeba jeszcze ptaszynę dopiec, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie kroimy perliczkę na 8 możliwie zgrabnych kawałków i układamy na ogrzanym półmisku, okładając ćwiartkami jabłek.
Sos z brytfance doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz - ewentualnie - solą, pieprzem i gałką i podajemy w sosjerce.
Podajemy z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub z dobrym piure.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024