Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-cytryna

Pesto z cytryną

Odmiana tradycyjnego pesto, ożywiona odrobiną cytryny. Łyżkę tego pesto kładziemy na białej rybie z piekarnika, możemy wymieszać z makaronem lub podać z gotowanymi krewetkami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży pęczek świeżej bazylii
75 g orzeszków piniowych
2 cytryny
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Bazylię płuczemy i osuszamy. Oskubujemy liście, a łodyżki wyrzucamy. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor. Cytryny szorujemy, osuszamy, a skórkę ścieramy. Wyciskamy sok z jednej z cytryn. Do malaksera wkładamy liście bazylii, dodajemy orzeszki piniowe, czosnek, startą skórkę z cytryny i 4 łyżki soku cytrynowego. Miksujemy na gładką masę, dodając pod koniec miksowania 4 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024