Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Podstawowy-wywar-z-wolowiny

Podstawowy wywar z wołowiny

Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg wołowiny z kością
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego)
2 cebule
2 listki laurowe
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
Wołowinę płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego garnka. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy i kroimy w kawałki (seler korzeniowy obieramy i kroimy) Cebule obieramy i kroimy na pół. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 listki laurowe i wlewamy 2 i 1/2 litra (10 szklanek) zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, usuwając całą pianę, która pojawi się na powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, tuż poniżej punktu wrzenia, przez 3 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy 2 gałązki świeżego tymianku i sól do smaku. Wywar cedzimy przez gęste sito, studzimy i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy. Używamy zgodnie z przepisem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024