Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-cielece-z-cynamonowym-sosem

Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem

Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kawałki polędwiczki cielęcej(każdy o wadze mniej więcej 200 g)
łyżka masła
łyżka oleju słonecznikowego
spora szalotka
150 ml (trochę ponad pół szklanki) wywaru z cielęciny (ale może też być wołowy lub warzywny)
kawałek kory cynamonowej
250 ml (szklanka) kremowej śmietanki
łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, solimy oraz - pardon - pieprzymy, i to ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wkładamy mięso i smażymy na sporym ogniu na rumiano. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej kwadrans.
W tak zwanym międzyczasie obieramy szalotkę i drobno ją siekamy. Wrzucamy na tłuszcz po cielęcinie i podduszamy na małym ogniu, aż zmięknie (kilka minut). Wlewamy wywar i wrzucamy cynamon (ten w lasce). Zagotowujemy, mieszając i odskrobując resztki mięsa z dna patelni. Gotujemy sos na sporym ogniu, aż trochę się zredukuje, po czym wlewamy śmietankę i dodajemy mielony cynamon. Gotujemy, aż sos zgęstnieje - pilnujemy, żeby nie przypalić.
Upieczoną cielęcinę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Po tym czasie mięso kroimy w plastry i układamy na podgrzanych talerzach. Sos od pieczenia wlewamy do sosu śmietanowego i przelewamy przez sitko.
Polewamy sosem mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024