Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Powidla-z-dyni

Powidła z dyni

Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg pomarańczowej dyni bez skóry i pestek
2 cytryny
łyżeczka mielonego imbiru
1 kg cukru

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu, aż dynia się rozpadnie. Gorącą dynię przecieramy przez sitko. W międzyczasie szorujemy cytryny w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy z jednej cytryny skórkę - samą żółtą część - w długich, cienkich paskach. Z obu cytryn wyciskamy sok. Przetartą dynię wkładamy do rondla, dodajemy skórkę i sok z cytryny, mielony imbir i cukier. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Smażymy powidła na średnio małym ogniu, aż zgęstnieją - trudno powiedzieć, jak długo, po prostu trzeba sprawdzać, mieszając przy okazji. Dobrze byłoby nie przypalić... Gorące powidła przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy powidła wystygną, słoiki wycieramy i nalepiamy naklejki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024