Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstragi-konkretnie-filety-z-kurkami

Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami

Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z pstrąga lub łososio-pstrąga bez skóry
3 łyżki oleju z włoskich orzechów
250 g (ćwierć kilo) drobnych kurek
80 g masła

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Filety myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości (gdyby takowe były, usuwamy je pęsetką). Kładziemy rybę na talerzu, smarujemy olejem z orzechów i od serca (za przeproszeniem) pieprzymy prosto z młynka. Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godzinki.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy kurki i (tu grzybowy wyjątek) płuczemy je szybko na sicie. Starannie osuszamy w czystej ściereczce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy kurki i smażymy na sporym ogniu przez 3 minuty. Solimy, pieprzymy i zmniejszamy ogień, po czym dosmażamy jeszcze z 5 minut.
Filety z pstrąga układamy na blaszce, solimy i wstawiamy pod opiekacz na mniej więcej 5 minut. Jeśli filety były cienkie, to te 5 minut powinno wystarczyć, jeśli grubsze, to sprawdzamy, czy są już upieczone i jeśli nie, to delikatnie przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 2-3 minutki.
Na niedużą patelenkę wkładamy resztę masła, roztapiamy i gotujemy, aż zacznie pachnieć orzechowo i bardzo smakowicie - nie spuszczamy z oka, bo chwila i się przypali!
Filety przekładamy na ogrzane talerze, na filetach rozkładamy sprawiedliwie kurki i polewamy - też sprawiedliwie - złotym masłem.
Podajemy NATYCHMIAST.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024