Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sabaudzkie-ziemniaki

Sabaudzkie ziemniaki

Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja - Sabaudia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
ząbek czosnku
2 łyżki masła
szklanka mleka
60 g startego gruyera
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Wysypujemy na ściereczkę i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do zapiekania (ceramiczną, szklaną lub kamionkową) nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku - zazwyczaj, zupełnie nieortodoksyjnie, zostawiam połówki czosnku wśród ziemniaków, ale zasadniczo pownno się je wyrzucić. Formę smarujemy łyżką masła. Do formy wkładamy plasterki ziemniaków, przesypując solą, pieprzem, tartym serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mleko podgrzewamy w garnku i gorącym polewamy ziemniaki. Na wierzchu kładziemy resztę masła w malutkich kawałkach. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nożem) i dobrze rumiane z wierzchu - jeśli rumienią się za szybko, przykrywamy folią aluminiową. Podajemy prosto z piekarnika, w tym samym naczyniu, w którym się zapiekały.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024