Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-rybna-z-Tahiti

Sałatka rybna z Tahiti

Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Tahiti

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g filetów z białej ryby
200 g filetu z łososia
2 cytryny
limetka
marchewka
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 ogórka
200 g gotowanych obranych krewetek
400 ml mleka kokosowego
Tabasco, sos do smaku
mały pęczek szczypiorku
2 gałązki świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Białą rybę (dorsz, halibut, sola...) i łososia myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Kroimy ryby w kostkę, wkładamy do miski i lekko solimy.
Cytryny i limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Sokiem polewamy ryby, przykrywamy miskę folią i wstawiamy na kwadrans do lodówki.
W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce.
Paprykę i ogórek kroimy w dość drobną kostkę.
Warzywa dodajemy do ryby, dokładamy krewetki i zalewamy dobrze rozmieszanym mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tyle Tabasco, ile nam w duszy gra. Miskę znów przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Szczypiorek i miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Tuz przed podaniem posypujemy sałatkę ziołami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024