Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-sledziowa-w-smietanie-najlepsza-na-swiecie

Sałatka śledziowa w śmietanie (najlepsza na świecie)

To jest po prostu najlepszy możliwy śledź w śmietanie - ja go mogę jadać na zakąskę (na razowym chlebie), główne danie (z pieczonymi kartofelkami) i deser. A potem wyjadam resztki z lodówki...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
paczka filetów śledziowych (na tacce)
mała cebula
twarde kwaśne jabłko
3-4 twarde kiszone ogórki
szklanka (250 ml) gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Śledzie wyjmujemy z opakowania i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Osuszamy na ściereczce (papier kuchenny trochę się przykleja...). Kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w dość drobną kostkę. Kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę, jak jabłka. Do miski wkładamy śmietanę, odlawszy uprzednio serwatkę, która zebrała się na powierzchni. Dodajemy sporą szczyptę cukru i bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu. Starannie mieszamy. Do śmietany wrzucamy śledzie, cebulę, jabłko i ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy i sprawdzamy - a może trzeba dosolić? A może jeszcze trochę kiszonych ogórków (tak!)? Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024