Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kopru-wloskiego-i-pomaranczy

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 bulwy kopru włoskiego
4 duże pomarańcze
garść małych czarnych oliwek
80 g świeżego parmezanu w jednym kawałku
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Koper włoski obieramy z grubej warstwy zewnętrznej, odcinamy zielone listki. Bulwy kroimy pionowo na 4 części i starannie myjemy w zimnej wodzie. Bardzo ostrym nożem - lub przy pomocy mandoliny - kroimy koper w cieniutkie plasterki. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę i białe albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych skórek, zbierając na talerz wyciekający przy tej czynności sok. Cząstki pomarańczy mieszamy z koprem włoskim i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę na ładny półmisek, lekko solimy i posypujemy oliwkami. Parmezan kroimy w cieniutkie płatki (np. obieraczką do warzyw). Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy 4 łyżkami oliwy z oliwek oraz sokiem, który wyciekł przy filetowaniu pomarańczy. Posypujemy sałatkę płatkami parmezanu i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024