Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-pomidorowa

Salsa pomidorowa

Prościutka salsa, która ożywi gotowaną rybę, kanapkę z serem lub łagodną kremową zupę.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże dojrzałe pomidory
szczypiorek
świeża kolendra
ząbek czosnku
sok z limetki

Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do garnka z wrzątkiem. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy na pół i usuwamy pestki - najlepiej małą łyżeczką do kawy. Obrane i wypestkowane pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę drobno usiekanego szczypiorku i łyżkę równie drobno usiekanej świeżej kolendry. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli. Dodajemy do pomidorów. Dolewamy łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limetek i dodajemy trochę pieprzu prosto z młynka. Wszystko starannie mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024