Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Skrzydelka-czosnkowe

Skrzydełka czosnkowe

Doskonałe, bardzo aromatyczne i bardzo czosnkowe skrzydełka, które - dla wzmocnienia efektu - podajemy z sosem czosnkowym (np. Majonez czosnkowo-ziołowy) lub tzatzikami (Tzatziki).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Liban

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
24 skrzydełka z kurczaka
8 ząbków czosnku
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Ze skrzydełek odcinamy końcówki - tę najbardziej kościstą 1/3. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy resztki piórek. Na każdym skrzydełku nacinamy w 2-3 miejscach skórkę.
Czosnek obieramy i rozcieramy w moździerzu na pastę, dodając płaską łyżeczkę soli.
Kolendrę, kmin i pieprz wsypujemy do młynka do przypraw i mielimy razem na proszek. Dodajemy do czosnku. Mieszamy na pastę, dodając kilka łyżek oliwy (4-6) i 3 łyżki soku z cytryny. Pastą starannie nacieramy skrzydełka, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin, może być i na noc (naczynie ze skrzydełkami trzeba przykryć, z powodu dużej ilości czosnku w marynacie).
Skrzydełka pieczemy nad dość gorącymi węglami, kilka razy przewracając szczypcami i uważając, żeby się nie zwęgliły - parę przypalonych miejsc jest w normie. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024