Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-zielone-pomidory

Smażone zielone pomidory

Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (Wariacja na temat sosu remoulade), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Południe USA

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 zielone (w sensie niedojrzałe) pomidory
szklanka zwykłej mąki
1/2 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
1 jajko
1/2 szklanki maślanki
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
liście sałaty i Wariacja na temat sosu remoulade do podania

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy horyzontalnie tak, żeby z każdego uzyskać 4 plastry równej grubości mniej więcej 1 cm (zewnętrzne plastry odrzucamy).
Przygotowujemy 3 płaskie miseczki. Do jednej wsypujemy 1/2 szklanki mąki, do drugiej resztę mąki, kaszę kukurydzianą i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy; w trzeciej miseczce rozbełtujemy razem jajko i maślankę.
Plastry pomidorów obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w maślance z jajkiem, na koniec starannie obtaczamy w mące z kaszą.
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu i wlewamy tyle oleju, żeby sięgał na wysokość 1 cm.
Kiedy olej będzie gorący, wkładamy po kilka plastrów pomidorów na raz i smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Usmażone pomidory osączamy z tłuszczu, a na patelnię wkładamy kolejne, i tak aż do skutku.
Pomidory podajemy na sałacie, z sosem remoulade. Jemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024