Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-czosnkowy-toom

Sos czosnkowy toom

Baaardzo czosnkowy sos typu aioli, z przyjemnie kwaskowatymi akcentami. Doskonały do czosnkowych skrzydełek (Skrzydełka czosnkowe), białej gotowanej ryby i jajek na twardo.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Liban

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
8 dużych ząbków czosnku
żółtko
sok z połowy cytryny
125 ml (pół szklanki) oliwy z oliwek
2 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub tureckiego)

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy ćwierć łyżeczki soli i rozgniatamy czosnek na piure. Dodajemy żółtko, mieszamy, po czym wlewamy łyżkę soku z cytryny i znów mieszamy.
Kropla po kropli, cały czas mieszając, wlewamy oliwę. Kiedy zużyjemy już połowę oliwy, dodajemy trochę soku z cytryny, po czym znów kropla po kropli wkręcamy resztę oliwy. Dolewamy resztę soku z cytryny (jeśli coś zostało) i dodajemy jogurt. Mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024