Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-jogurtowy

Sos jogurtowy

Smaczny sos z nieoczekiwanym cytrynowym posmakiem melisy. Doskonały do pieczonych ziemniaków (jako nadzienie), do mizerii, do krewetek podawanych na zimno (np. w awokado) i do sałatek z mieszanych warzyw.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
limetka
łyżeczka musztardy z Dijon
łyżeczka do kawy cukru
jajko
200 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g gęstej śmietany
gałązka świeżej melisy

Opis przyrządzania:
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę, z całej zaś wyciskamy sok.
Do miski wkładamy skórkę i wlewamy sok, dodajemy musztardę i cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko wkładamy do miski i energicznie mieszamy z sosem musztardowo-limetkowym, najlepiej trzepaczką (białko nie będzie nam potrzebne).
Cały czas ubijając, dodajemy po trochu jogurt i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Melisę myjemy, oskubujemy listki i kroimy je w cienkie paseczki. Dodajemy do sosu i mieszamy.
Do chwili podania trzymamy sos w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024