Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-pomidorowy-uniwersalny

Sos pomidorowy uniwersalny

Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Włochy

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg obranych pomidorów w soku własnym (z puszki)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka czerwonego octu winnego
cukier
kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i siekamy na piure.
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucamy czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy pomidory. Dolewamy ocet, dosypujemy łyżeczkę cukru oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy, rondel przykrywamy i gotujemy sos przez pół godziny.
Bazylię lub natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy zioła do gotowego już sosu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024