Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-wedzonym-jesiotrem

Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150g spaghetti
300g wędzonego jesiotra
4 łyżki oliwy plus więcej do podania
łyżka listków świeżego majeranku

Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek z mocno osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie obieramy jesiotra ze skóry i wyjmujemy kręgosłup - ta wyjątkowo sympatyczna rybka pozbawiona jest ości!. Mięso dzielimy palcami na małe kawałeczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy rybę i smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na chwilkę na patelnię z rybą. Mieszamy, soląc i pieprząc z młynka do smaku - pieprzu raczej dużo!
Gotową pastę posypujemy jeszcze świeżym majerankiem i podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania, ale - tradycyjnie - bez sera. Wino białe lub różowe.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024