Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybkie-ciasto-francuskie

Szybkie ciasto francuskie

Doskonałe, lekko "listkujące" ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Przepis jest autorstwa brytyjskiej autorki wielu książek kulinarnych, szczególnie na temat wypieków, Mary Berry. Pani Berry użyła tego ciasta do zrobienia tarte Tatin (jabłka z karmelem), ja natomiast (preferując jednak słone wypieki) na rozwałkowanym cieście układam rozmaite warzywa i zapiekam w gorącym piecu.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g masła
25 g naturalnego smalcu w bloku
200 g zwykłej mąki (plus nieco więcej do wałkowania)

Opis przyrządzania:
Masło i smalec zawijamy w folię plastikową i wsadzamy do zamrażalnika. Trzymamy je tam tak długo, aż zacznie zamarzać, ale jeszcze nie zamieni się w kawałek tłustego lodu.
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli.
Wyjmujemy masło i smalec, odwijamy folię. Ścieramy tłuszcz na grubej tarce prosto do miski z mąką, co jakiś czas maczając go w mące - dzięki temu nie będzie się nam lepił ani do ręki, ani do tarki.
Kiedy cały tłuszcz będzie miał już postać wiórków, mieszamy je szybko z mąką. Dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy na zwarte ciasto.
Wykładamy ciasto na lekko omączony blat stołu. Rękoma formujemy blok o kształcie prostokąta i oprószamy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto (wałkując od siebie) na prostokąt o grubości mniej więcej 1/2 cm. Teraz składamy ciasto na 3, czyli tak, żeby po złożeniu miało 3 razy krótszą długość, a za to było 3 razy grubsze: dzielimy w myślach ciasto na 3 części i zewnętrzną 1/3 zaginamy i kładziemy na części środkowej, po czym drugą zewnętrzną 1/3 zaginamy i kładziemy na wierzch pozostałych 2 (pisze się to bardzo długo i brzmi skomplikowanie, ale robi się to w 3 sekundy).
Teraz blok złożonego ciasta przekręcamy o 90 stopni i znów rozwałkowujemy na prostokąt, po czym składamy analogicznie na 3.
Zawijamy ciasto w plastikową folię i wkładamy na 20- minut do lodówki.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i folii, kładziemy na omączonym stole i powtarzamy cykl: wałkowanie-składanie na 3-obrócenie o 90 stopni- wałkowanie etc. Razem, w obu turach, powinniśmy przerobić ten cykl 4 razy.
Gotowe ciasto zawijamy znów w folię i trzymamy w lodówce do czasu użycia.
Zasadniczo ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm (trzeba je wyjąć z lodówki jakieś 1/2 godziny przed wałkowaniem, inaczej jest za twarde, by je wałkować) i pieczemy w temperaturze 220 stopni, ale po dokładne wskazówki proszę zajrzeć do konkretnych przepisów, gdyż ten tutaj to przepis PODSTAWOWY i mówi o tym, jak zrobić tylko jeden etap dania...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024