Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wariacja-na-temat-sosu-remoulade

Wariacja na temat sosu remoulade

Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/4 strąka czerwonej papryki
1 mały ogórek konserwowy oraz 1-2 łyżki zalewy z ogórków
2 łyżki kaparów osączonych z zalewy
1/2 szklanki dobrego majonezu
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki drobno siekanego szczypiorku
Tabasco i sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w drobną kosteczkę.
Ogórek konserwowy obieramy ze skórki i też kroimy w drobną kostkę.
Kapary starannie osączamy z zalewy i drobno siekamy.
Majonez ukręcamy na jednolitą masę z musztardą i zalewą z ogórków. Dodajemy szczypiorek, paprykę, ogórek i kapary, mieszamy.
Sos doprawiamy do smaku solą, Tabasco (lub innym pikantnym sosem) i sokiem z cytryny.
Sos przed podaniem musi postać w lodówce przez kilka godzin.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024