Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wywar-z-indyka

Wywar z indyka

Klasyczna amerykańska podstawa mięsnego sosu do indyka w Święto Dziękczynienia. A przy okazji bardzo smaczny rosół, który może nam posłużyć przy wielu okazjach.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 750 ml

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szyjka z indyka
wątróbka z indyka
skrzydełka z indyka
mała cebula
duża marchewka
łodyżka selera naciowego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 gałązki natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Szyjkę myjemy i kroimy ostrym nożem na kilka kawałków. Wątróbkę myjemy i - ewentualnie - usuwamy woreczek żółciowy (takie nieprzyjemnie wyglądające coś w kolorze żółto-zielonym). Skrzydełka myjemy i rąbiemy na kawałki (tasakiem albo ciężkim ostrym nożem). Cebulę obieramy z łupinki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części. Seler myjemy i kroimy na 4 części. Mięso i warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy pieprz, listki laurowe i pietruszkę. Dolewamy 4 szklanki (1 litr) wody. Solimy do smaku, na oko. Stawiamy garnek na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez godzinę (przykrywamy garnek pokrywką do połowy). Gotowy wywar cedzimy przez sito i studzimy. Zimny wstawiamy do lodówki, a gdzy tłuszcz zbierze się na wierzchu, zdejmujemy go łyżką i wyrzucamy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024