Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielone-szparagi-z-migdalami

Zielone szparagi z migdałami

Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pęczki dorodnych zielonych szparagów (powiedzmy razem 1/2 kg)
100 g masła
2 duże garści płatków migdałowych
4 łyżki kaparów

Opis przyrządzania:
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Głęboką patelnię napełniamy wodą, solimy i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, wkładamy szparagi i gotujemy mniej więcej 5 minut - powinny być al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy migdały i dobrze odciśnięte z zalewy kapary. Smażymy, mieszając, aż migdały się ładnie zarumienią. Szparagi odcedzamy i starannie odsączamy na czystej ściereczce. Przekładamy na 4 ogrzane talerze (wszystkie czubki w jedną stronę!) i polewamy masłem z migdałami i kaparami. Posypujemy szczyptą grubej soli i świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024