Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielony-groszek-z-salata-na-cieplo

Zielony groszek z sałatą na ciepło

Sałata na ciepło jest bardzo smaczna - soczysta i lekko gorzkawa w przyjemny sposób. Sałata duszona z groszkiem to stara potrawa francuska, pojawiająca się w różnych wariantach - ta tutaj, to uproszczona wersja "groszku po francusku". Uproszczona - nie znaczy gorsza ;-)

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża biała cebula
2 główki miniaturowej sałaty rzymskiej
łyżka masła
200 ml (niepełna szklanka) wywaru warzywnego
300 g groszku (świeżego lub mrożonego)
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Sałaty obieramy z wierzchnich liści, przycinamy podstawy, płuczemy, osuszamy i kroimy pionowo w ćwiartki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Dodajemy sałatę, zwiększamy nieco ogień i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Wlewamy wywar, dodajemy groszek (jeśli mrożony, to prosto z zamrażalnika) i przykrywamy. Dusimy 2-3 minuty, po czym wlewamy śmietankę. Dusimy jeszcze kilka minut, już bez przykrycia i doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy do białego mięsa lub zjadamy jak jest, z czosnkową bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024