Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaczana-zupa-z-serem

Ziemniaczana zupa z serem

Bardzo zimowa, bardzo rozgrzewająca zupa z miło chrupiącym dodatkiem orzechowo-selerowej salsy (czy jak tam by to nazwać...).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
750 g (3/4 kg) ziemniaków o mączystym miąższu
2 łyżki masła
3 szklanki (3/4 litra) wywaru z kurczaka
1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka
200 g sera cheddar możliwie najlepszej jakości
pieprz cayenne
2 -3 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
2 łodyżki (środkowe) selera naciowego
trochę siekanego szczypiorku

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ziemniaki i wywar z kurczaka (wegetarianie: oczywiście wywar warzywny). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładko. Przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy mleko i znów doprowadzamy do wrzenia. W tak zwanym międzyczasie ścieramy ser na średnio grubej tarce. Orzechy siekamy, zaś łodyżki selera obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem orzechy, seler i szczypiorek. Wrzącą zupę zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej ser i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Nalewamy zupę do ogrzanych talerzy i posypujemy mieszanką orzechowo-selerowo-szczypiorkową.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024