Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-owocow-morza-z-pomidorami

Zupa z owoców morza z pomidorami

Kolorowa zupa z rybą i krewetkami, bardzo wakacyjna w smaku. Nawet jeśli sama w sobie nie jest klasyczna, przywodzi na myśl wszystkie podróże do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ładne pory
2 ząbki czosnku
łodyżka selera naciowego
2 średnie ziemniaki o zwartym miąższu
100 g suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
puszka pokrojonych pomidorów we własnym soku (400 g)
5 szklanek wywaru rybnego
350 g filetów z białej ryby (dorsz-sola-panga)
250 g surowych krewetek
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zieloną część, zaś białą starannie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Łodyżkę selera myjemy i siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Suszone pomidory osączamy z oleju i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pory, czosnek i seler i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy ziemniaki i suszone pomidory i smażymy dalej, mieszając, przez 2-3 minuty. Do warzyw wrzucamy pomidory z puszki wraz z sokiem i dolewamy wywar. Wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Wszystko razem doprowadzamy powoli do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie zdejmujemy z ryby skórę (jeśli trzeba). Wyjmujemy też ości, a rybę kroimy w kawałki "na jeden kęs". Krewetki obieramy z pancerzy i główek (jeśli krewetki były mrożone, to najpierw je rozmrażamy). Usuwamy czarną żyłkę z grzbietu każdej krewetki. Do gotującej się zupy wrzucamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut (tylko 3 minuty, jeśli jest to sola). Po tym czasie dorzucamy do garnka krewetki i gotujemy dalsze 3 minuty, aż zarówno ryba, jak i krewetki będą ugotowane. Doprawiamy zupę solą i dużą ilością czarnego pieprzu prosto z młynka. Tuż przed podaniem posypujemy zupę siekaną natką pietruszki. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024