Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zurawinowy-sos-winegret
Żurawinowy sos winegret
Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Kanada/Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2 duże sałaty
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
garść świeżych żurawin
1/2 małej czerwonej cebulki
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2-3 łyżki jasnego płynnego miodu
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Cebulkę siekamy.
Żurawiny i cebulkę wkładamy do blendera, dolewamy ocet i miód (na razie 2 łyżki), dodajemy trochę soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy, a gdy się wszystko ładnie zmiksuje, powoli (cały czas miksując) dolewamy olej.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i miodu, ewentualnie dodajemy ciut tego lub tamtego.
Gotowym sosem polewamy sałatę (na przykład z roszponki, czerwonej cykorii, jabłek i orzechów), a resztę trzymamy do następnego razu w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024