Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-Bloody-Mary

Chłodnik "Bloody Mary"

Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka dobrego soku pomidorowego
szklanka zimnego wywaru warzywnego
4 dojrzałe pomidory
gałązka selera naciowego
4 kostki lodu
sos Tabasco
ocet z sherry
oliwa z oliwek
siekany seler naciowy do podania

Opis przyrządzania:
Do blendera wlewamy sok i wywar. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół, łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki (usuwając pozostałości szypułek) i wrzucamy do blendera. Gałązkę selera siekamy i dodajemy do blendera. Wrzucamy lód i wszystko dobrze miksujemy na gładką zupę. Doprawiamy do smaku solą, Tabasco i octem z sherry. Dodajemy szczyptę cukru i jeszcze raz wszystko miksujemy. Zupę podajemy w miseczkach, polaną oliwą z oliwek i posypaną siekanym selerem naciowym.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024