Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1/2 litra
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bechamel - sos beszamelowy - Opis przyrządzania:
Do rondla wlewamy mleko. Dodajemy liść laurowy, gruby plaster cebuli i ćwierć gałki muszkatołowej (lub kawałek kwiatu muszkatołowego). Podgrzewamy, a gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Rondel przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Mleko cedzimy przez gęste sitko. W ciężkim rondlu roztapiamy na małym ogniu masło. Dodajemy mąkę i szybko i starannie mieszamy na gładką masę, nie pozwalając mące się zarumienić. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy mleko. Kiedy zużyjemy już całe mleko, sos lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na maleńkim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bechamel - sos beszamelowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |