W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczna cukinia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Błyskawiczna cukinia

Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • 8 maÅ‚ych cukinii
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • pÄ™czek bazylii

Błyskawiczna cukinia - Opis przyrządzania:

Orzeszki piniowe wsypujemy na małą patelenkę. Prażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy. Na gorącą wrzucamy cukinię i smażymy, mieszając od czasu do czasu, na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy długie, cienkie paski skórki. Bazylię myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Usmażoną cukinię odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, solimy i przekładamy na talerze. Posypujemy orzeszkami piniowymi, skórką cytrynową i listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Błyskawiczna cukinia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: