W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Boczek a la porchetta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Boczek a la porchetta

Uproszczony przepis na cudowne danie umbryjsko-toskańskie. Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka...

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kawałek surowego boczku ze skórą
  • gruba sól
  • 2 garści świeżych ziół (tymianku
  • rozmarynu
  • szałwi
  • bazylii w dowolnych proporcjach)
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • oliwa z oliwek

Boczek a la porchetta - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej możliwej temperatury. Boczek pozbawiamy kości, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Kładziemy mięso skórą do góry na stole kuchennym. Bierzemy najostrzejszy z dostępnych noży i nacinamy skórkę pionowymi liniami przez całą jej powierzchnię, dość gęsto obok siebie, powiedzmy w centymetrowych odstępach. Tniemy nie za głęboko, żeby nie nacinać mięsa, a tylko przeciąć się przez warstwę tłuszczu (nie znaczy jednak, że jeśli przetniemy także warstwę mięsa, to całość należy od razu wyrzucić do śmieci i zacząć na nowo z drugim kawałkiem... ). Nacięty boczek odwracamy mięsną stroną do góry i nacieramy grubą solą oraz – pardon – pieprzymy. Zostawiamy na dziesięć minut, żeby sól się trochę rozpuściła. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Zioła i czosnek rozkładamy na mięsie, posypujemy nasionami kopru. Teraz mięso zwijamy i sznurujemy. Jest to proste i idzie bardzo szybko, pod warunkiem, że mamy biały sznurek kuchenny, pocięty na odpowiednie kawałki o długości powiedzmy 30 cm (potrzeba nam pięć kawałków). Najpierw związujemy boczek z jednego końca, podkładając sznurek pod mięso zgodnie z kierunkiem nacięć w skórce i zaginając mięso do góry tak, by ziołowy środek został zamknięty w środku mięsnego rulonu. Potem robimy to samo z drugiego końca, potem w środku, a potem jeszcze dwa razy pomiędzy, za każdym razem wpychając mięsne kawałki do środka. Ładnie związaną roladę skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą i pieprzem, po czym układamy w brytfannie supełkami do góry. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Odwracamy i pieczemy dalszy kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy boczek przez kolejne 3 godziny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno - wówczas wstawiamy mięso do lodówki, żeby łatwiej było je kroić.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Boczek a la porchetta: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Boczek a la porchetta przepisy:

  • Boczek pieczony z ziemniakami
    Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
  • Pieczony boczek z koprem włoskim
    W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.
  • Burgery z kurczaka z jabłkiem
    Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład *!*1927*!* lub *!*3227*!* (jeszcze więcej jabłek!).
  • Boczek chrupiący, jakby chiński Boczek chrupiący, jakby chiński
    Wspaniały boczek z twardą, chrupiąca w zębach skórką i miękkim, dobrze przyprawionym mięskiem. Pasuje doń ryż skropiony sosem sojowym, marynowany imbir, smażone warzywa z woka, makaron ryżowy lub sojowy, ostry sos chilli...
  • Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos
    Smaczne tapa, które oczywiście można upiec także na ogrodowym grillu. Podajemy razem z innymi małymi dankami z Hiszpanii.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

notka, 2018-08-22 10:41:41
A po co ta oliwa? W bardzo wysokiej temperaturze zostaną z niej same węglowodory trans.
Moja ocena: brak oceny