W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brzoskwinie z limoncello

Deser

Brzoskwinie z limoncello

Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk wanilii
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
  • 120 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 75 ml likieru limoncello
  • 6 małych dojrzałych brzoskwiń

Brzoskwinie z limoncello - Opis przyrządzania:

Wznilię kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Wkładamy wanilię (i pusty strąk i nasionka) do rondelka, dodajemy wino i cukier i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, co jakiś czas mieszając (żeby się cukier rozpuścił) i zdejmujemy z ognia. 1/2 cytryny kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do syropu. Dolewamy limoncello i odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie myjemy i nacinamy na krzyż skórkę u podstawy. Wrzucamy owoce na minutę do wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Przecinamy brzoskwinie na pół i usuwamy pestki. Kroimy owoce w plastry i wkąłdamy je do szklanej miski. Zalewamy cytrynowym syropem i trzymamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. Przekładamy brzoskwinie - wraz z syropem - do kieliszków lub szklanych miseczek (strąk wanilii wyrzucamy) i podajemy zimne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Brzoskwinie z limoncello: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: