W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chiński sos cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Chiński sos cytrynowy

Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 300 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • Å‚yżka oleju z orzeszków ziemnych
  • szklanka (250 ml) azjatyckiego wywaru z kurczaka
  • Å‚yżka cukru
  • Å‚yżka mÄ…czki kukurydzianej (lub kartoflanej)

Chiński sos cytrynowy - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, by wyszła łyżeczka i wyciskamy sok - potrzeba nam łyżkę lub dwie. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, po czym dolewamy wywar (będzie syczeć i pryskać!). Dodajemy skórkę z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i mączkę rozrobioną z łyżką soku cytrynowego. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Chiński sos cytrynowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chiński sos cytrynowy przepisy:

  • CiepÅ‚a saÅ‚ata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Duszona cykoria
    Jedna z moich ulubionych jarzynek - gorzkawe kolby cykorii duszone z masłem i rosołem są intrygujące w smaku i pasują do świątecznego drobiu i pieczonego schabu.
  • Blanquette z cielÄ™ciny ze szpinakiem
    Interesująca odmiana klasycznej francuskiej blanquette, czyli potrawki z cielęciny, w łagodnym śmietankowym sosie, tym razem z dodatkiem curry. Numer jeden na mojej prywatnej liście "do zrobienia"!
  • CiepÅ‚a saÅ‚ata z zielonych szparagów z groszkiem
    Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.
  • CiepÅ‚a saÅ‚ata z kurczakiem i karczochami
    Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (*!*4090*!*) i kieliszek wina nie zaszkodzą.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: