Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto piaskowo-orzechowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem. Ręcznym mikserem lub w maszynie kuchennej ucieramy na puch masło z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy jajka po jednym na raz. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Wsypujemy też zmielone orzechy i mieszamy delikatnie metalową łyżką. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy, bez przylepionych wilgotnych okruchów. Ciasto studzimy lekko w formie, po czym wyjmujemy i studzimy zupełnie. Przechowujemy szczelnie zawinięte w folię aluminiową.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto piaskowo-orzechowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna