W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorada pieczona z ziołami i papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorada pieczona z ziołami i papryką

Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorada o wadze około 1 i 1/2 kg (wypatroszona)
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • strąk czerwonej papryki

Dorada pieczona z ziołami i papryką - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Połowę cytryny kroimy w plasterki, z drugiej połowy wyciskamy sok. Zioła myjemy i osuszamy. Odkładamy po jednej gałązce każdego zioła, z reszty zaś obrywamy listki i drobno je siekamy. Spory żaroodporny półmisek smarujemy oliwą i wkładamy rybę. Do środka wkładamy gałązki ziół. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszanką polewamy rybę i solimy z wierzchu. Wstawiamy doradę do nagrzanego piekarnika na 30 minut, po czym podajemy z gotowanymi kartofelkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorada pieczona z ziołami i papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorada pieczona z ziołami i papryką przepisy:

  • Pieczona dorada z papryką
    Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.
  • Dorada z anchois
    Pieczona dorada z sosem dla wielbicieli anchois. Podajemy z gotowanymi kartofelkami lub chrupiącą bagietką i słatką z pieczonej papryki.
  • Dorada z kiszoną cytryną
    Pieczona w całości ryba, przyprawiona w marokańskim duchu. Doskonała z kuskusem lub tabbouleh i pieczonymi pomidorami.
  • Ziołowy kurczak pieczony
    Bardzo nietypowy przepis, jeszcze go nie próbowałam, przyznaję. Jeśli zatem ktoś będzie miał akurat ochotę na eksperymenty, niech da później znać.
  • Carpaccio z dorady
    Jak ogólnie wiadomo, mam wyjątkową słabość do surowych ryb. Może byłam w poprzednim życiu pelikanem? Słabość mam również do różowego pieprzu, ale tu już nie wiem, z jakim poprzednim wcieleniem mogłoby się to wiązać...




Podziel się linkiem:


Komentarze: