W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duszona cykoria

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Duszona cykoria

Jedna z moich ulubionych jarzynek - gorzkawe kolby cykorii duszone z masłem i rosołem są intrygujące w smaku i pasują do świątecznego drobiu i pieczonego schabu.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 zwarte kolby cykorii
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) wywaru z kurczaka

Duszona cykoria - Opis przyrzÄ…dzania:

Cykorii przycinamy podstawę, zdejmujemy wierzchnie liście. Kolby starannie płuczemy i osuszamy, każdą kroimy wzdłuż na pół tak, by cięcie przeszło przez środek podstawy i cykorie nie rozpadły się na listki. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cykorie przecięciem do dołu i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Odwracamy i smażymy z drugiej strony, również na rumiano. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, wlewamy sok z połowy cytryny i wywar z kurczaka. Zagotowujemy i dusimy cykorię pod przykryciem, na średnim ogniu, aż będą miękkie, ale nie bardzo-bardzo miękkie, czyli jakieś 10 minut. Jeśli sosu jest dużo, odparowujemy go na dużym ogniu, pilnując, żeby się cykoria nie przypaliła - sos powinien zgęstnieć do konsystencji syropu. Sprawdzamy pod kątem soli i pieprzu i podajemy na gorąco lub ciepło. Taka cykoria wygląda bardzo dekoracyjnie, i to zarówno podana przecięciem do góry, jak i położona na nim - układamy ją więc tak, jak nam poczucie artystyczne i kompozycja na talerzu dyktują ;-)

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Duszona cykoria: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Duszona cykoria przepisy:

  • SaÅ‚ata z cykorii
    W zimie chętniej jadamy nie tylko cięższe potrawy, ale i mocniej przyprawione. Sałatka z cykorii z musztardowym sosem jest takim doskonałym zimowym daniem, zwłaszcza, że sezon na cykorię jest właśnie o tej porze roku.
  • Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera
    Cykoria to moje ulubione zimowe warzywo - sałatki z niej są doskonałe (z cytrusami, jabłkiem, śliwkami z octu...), ale jeszcze bardziej lubię cykorię na ciepło. A już z sosem z niebieskiego sera...
  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Cykoria zapiekana z serem Brie
    Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.
  • Mule duszone z cykoriÄ…
    Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: