W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan z cukinii

Przystawka

Flan z cukinii

Flan z cukinii

Kolejny przykład na to, jak ze skromnej cukinii zrobić danie eleganckie, absolutnie odpowiednie dla gości.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania miseczek
  • 200 g zielonej cukinii
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka siekanej natki
  • 3 jajka
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • kilka listków rukoli do ozdoby

Flan z cukinii - Opis przyrządzania:

6 żaroodpornych jednoporcjowych miseczek smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię i podsmażamy na sporym ogniu przez 3-4 minuty. Solimy, dodajemy czosnek i natkę i smażymy jeszcze 2 minuty, ale już na małym ogniu, żeby czosnek się nie spalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do sporej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i energicznie ubijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy cukinię i orzeszki piniowe. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Wlewamy masę do przygotowanych miseczek. Miseczki ustawiamy w głębokiej blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wokół wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do połowy miseczek.
Pieczemy flany przez 25 minut, wyjmujemy i chwilę studzimy. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, przejeżdżamy ostrym nożem między flanem a miseczką, po czym odwracamy na talerz. Potrząsamy miseczką razem z talerzem, żeby flany wyskoczyły z miseczek.
Ozdabiamy kilkoma listkami rukoli i podajemy na gorąco, jako przystawkę lub dodatek do mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Flan z cukinii: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: