Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gazpacho - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory myjemy i drobno kroimy, usuwając pozostałości po szypułkach. Papryki i chilli myjemy, pozbawiamy ogonków, nasionek i membran, również drobno siekamy. Ogórek myjemy i obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy z łusek i drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Z ciabatty ścinamy skórkę, a miękisz kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Wrzucamy kubek potłuczonego lodu oraz łyżkę soli i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Dolewamy 2 łyżki octu z sherry i 2 łyżki oliwy. Partiami przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko i wstawiamy na ładnych parę godzin do lodówki. Gazpacho podajemy w miseczkach. Każdą porcję polewamy niedużą ilością oliwy i posypujemy listkami świeżego tymianku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Gazpacho: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Czerwiec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |