W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek)

No oczywiście, że to nie jest prawdziwy grecki gyrros lub turecki kebab, ale naprawdę bardzo smaczne poświąteczne danie. Otóż zostało mi całkiem sporo pieczonego indyka i trzeba coś było z nim zrobić - ukochana Rodzina curry nie lubi, sałatki też nie bardzo, z zapiekanki się nie ucieszy; na zimno trochę zjedliśmy, ale ile można? I Mąż wymyślił, żeby zrobić gyrros!

Kraj pochodzenia: Grecja/Polska/Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore garści pieczonego mięsa z indyka (białego i ciemnego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki (może być ostra)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • solidna łyżka tłuszczu od pieczenia indyka (a jeśli nie ma - to 2 łyżki oliwy)
  • do podania:
  • 4 gotowe chlebki pita
  • Tzatziki lub zwykły jogurt naturalny
  • kawałek sera feta (jeśli akurat mamy pod ręką)
  • rozmaite surowe warzywa do podania (ogórek-papryka-sałata-rzodkiewki- marchewka itp)
  • mała puszka kukurydzy

Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek) - Opis przyrządzania:

Mięso rozdrabniamy na pasemka, najlepiej palcami lub dwoma widelcami, i wkładamy do miski.
Mieszamy razem wszystkie przyprawy, posypujemy nimi mięso. Skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, potrzebną do przygotowania dodatków:
pitę podgrzewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w kuchence mikrofalowej lub w piecyku;
robimy Tzatziki, a jeśli nam się nie chce, przekładamy zwykły jogurt do miseczki i ewentualnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem;
fetę rozdrabniamy widelcem;
warzywa siekamy lub trzemy na tarce, zgodnie z zapotrzebowaniem i rodzinnymi upodobaniami;
kukurydzę osączamy na sicie.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu, wkładamy do niej tłuszcz (lub wlewamy oliwę) i czekamy, aż dobrze się zagrzeje.
Kiedy tłuszcz będzie gorący, wkładamy mięso z przyprawami i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż zacznie się przyrumieniać.
Przekładamy mięso do ogrzanej miski i stawiamy na stole, w towarzystwie sosu jogurtowego, chlebków pita, fety i masy warzyw. Każdy wkłada sobie w chlebek, co mu się żywnie podoba i zjada ręcznie, bez konieczności brudzenia sztućców. I to jest naprawdę bardzo, ale to bardzo dobre!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: