W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelizowana marchewka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Karmelizowana marchewka

Smaczny sposób przygotowania marchewki - oczywiście najlepsza byłaby młoda, ale także ta zimowa, większa i twardsza, doskonale się nadaje. Podajemy przede wszystkim do białego mięsa, na przykład pieczonego indyka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) marchewki
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • Å‚yżka oliwy z oliwek
  • 2 Å‚yżki cukru
  • Å‚yżka octu balsamico
  • Å›wieży koperek

Karmelizowana marchewka - Opis przyrzÄ…dzania:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy razem masło i oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą. Patelnię przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy marchewkę we własnym soku, aż będzie niemal miękka, powiedzmy jakieś 10-15 minut. Patelnię odkrywamy, wsypujemy cukier i mieszamy. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy-smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Marchewkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico do smaku, a na koniec posypujemy siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Karmelizowana marchewka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Daria, 2018-05-27 10:17:02
Wypróbowałam z kalarepką. Smaczne! Dziękuję za przepis.
Moja ocena: 5

Alicja, 2012-06-02 16:21:22
Fantastyczny przepis, chyba ze wzgledu na dodatek octu balsamicznego. 5+
Moja ocena: 5